Maqui Berry

 

 

 

 

 

Aristotelia chilensis

Το φυτό Aristotelia chilensis, γνωστό ως Maqui Berry ή Chillian wineberry, είναι ένα είδος της οικογένειας Elaeocarpaceae και είναι ιθαγενές στα εύκρατα τροπικά δάση της Χιλής και τις παρακείμενες περιοχές της νότιας Αργεντινής.

Το Aristotelia chilensis έχει χρησιμοποιηθεί ως τροφή για αιώνες λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του. Οι πρώτες αναφορές για τις εξαιρετικές του ιδιότητες αναφέρονται το 1844. Οι τοπικές φυλές  χρησιμοποιούσαν το maqui για να προετοιμάσουν το chicha που υποτίθεται ότι έδινε ασυνήθιστη δύναμη και αντοχή στους πολεμιστές. Κατά την παράδοση, οι Ινδιάνοι Mapuche χρησιμοποίησαν τα μούρα, τα στελέχη, τα φρούτα και το κρασί πολλές γενεές.

Ενεργά συστατικά

Η έρευνα για το Maqui-berry δείχνει ότι είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες. Περιέχει οκτώ χρωστικές γλυκοσιδίων της δελφινιδίνης και της κυανιδίνης, ενώ η κύρια ανθοκυανίνη είναι 3-σαμπουβιοσιδο-5-γλυκοσίδη (34% των συνολικών ανθοκυανινών).

Η μέση συνολική περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες ήταν 138 mg ανά 100 g φρέσκων φρούτων (212 mg ανά 100 g ξηρών καρπών), ενώ άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίδες υπάρχουν επίσης και στα φύλλα του φυτού.

Σύχγρονες μελέτες απέδειξαν την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των δελφινιδών με ευεργετικά αποτελέσματα σε όλο το σώμα.